Tarvitsenko viisumia?

matkailuUseimmat suomalaiset eivät tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin. Suomen kansalaisia, jotka täyttävät seuraavat Visa Waiver Pilot Program -ehdot (=viisumivapausohjelma), kehotetaan matkustamaan ilman viisumia. 12.1.2009 lähtien suomalaisten ja kaikkien viisumivapausohjelmalla Yhdysvaltoihin matkustavien maiden kansalaisten on anottava ennen matkaansa sähköinen ESTA-matkustuslupa.

Suomen kansalaiselta edellytetään, että
- hänellä on voimassaoleva koneellisesti luettava Suomen passi (=Suomen kansalaisuus). Lapset tarvitsevat oman koneellisesti luettavan passin.
- Suomen passin on tulee olla voimassa kyseisen matkan ajan
- matkan tarkoitus on turismi tai business
- oleskelu Yhdysvalloissa kestää alle 90 vuorokautta
- hänellä on meno-paluulippu
- hänellä on riittävästi varallisuutta kattamaan koko oleskeluaika
- hän täyttää I-94W -maahantulolomakkeen (saa lentoyhtiöstä)
- hän saapuu Yhdysvaltoihin joko lento-tai meriteitse sellaisen yhtiön aluksella, joka osallistuu viisumivapausohjelmaan (kaikki tärkeimmät lentoyhtiöt ovat mukana sopimuksessa), tai maitse, jolloin meno-paluulippua ei tarvita, vaan hän muutoin pystyy osoittamaan väliaikaisen oleskelun

Viisumivapautta ei voi käyttää henkilö
- jolla on rikosrekisteri
- jolta on aikaisemmin evätty viisumi, joka on käännytetty Yhdysvaltain rajalta tai joka on karkoitettu maasta
- joka on huumausaineiden käyttäjä tai kuljettaja
- joka psyykkisen tai fyysisen häiriön vuoksi on ollut tai tulee olemaan vaaraksi itselleen tai muille
- jolla on ollut yhteys natsivainoihin
- joka on kieltäytynyt luovuttamasta lapsen huoltajuutta Yhdysvaltain kansalaiselle, jolle huoltajuus on määrätty
- joka on vaatinut diplomaattista koskemattomuutta
- joka sairastaa tarttuvaa tautia (esim. tarttuva tuberkuloosi)

Mikäli jokin edellämainituista seikoista koskee teitä, ottakaa yhteys Yhdysvaltain suurlähetystön konsulaattiin spostitse, HelsinkiNIV@state.gov

Viisumivapaus ei myöskään koske henkilöä, jonka matkan tarkoitus on opiskelu, työ (myös au-pair, mediatyö) tai matkan kesto on yli 90 vuorokautta. Lisätietoja viisumeihin liittyvistä asioista löytyy Yhdysvaltain suurlähetystön nettisivuilta, http://finland.usembassy.gov/visas.html