Taru Vihavaisen vinkit Amerikan automatkailuun

Olemme matkustaneet autoreissuilla Amerikassa vuodesta 2008 lähtien yhteensä seitsemän kertaa 2-3 lapsen kanssa. Tähän alle kirjasin meidän yleisemmät vinkit, jotka jaamme yleensä kavereille, jotka suunnittelevat autoreissua. Nämä ovat enemmän tällaisia käytännön vinkkejä.

- Varaa aina jotain syötävää ja juotavaa mukaan automatkalle. Koskaan ei tiedä miten pitkään kaupunkien ruuhkat kestävät. Näin pidät kaikki autossa tyytyväisenä reissun ajan.

- Jos näet näköalapaikka-kyltin, kannattaa pysähtyä. Se on tullut opittua, että yleensä varsinkin merkityt nähtävyydet ovat oikeasti upeita, vaikka näin ei tiellä ajaessa näyttäisikään.

- Hotellit on helppo napata tien päältä, jos on netti käytössä. Datapaketti maksaa muutamia kymmeniä dollareita, mutta toimii todella hyvin pidempiäkin aikoja, jos ei lataile siillä suuria tiedostoja. Yleensä pikaruokaravintoloiden pihoille riittää yrityksen nettiä, joten niissä on helppoa tehdä hotellivaraukset, jos omaa nettiä ei ole tarjolla. Suosittelemme matkustamaan ainakin osittain ilman ennakkoon tehtyjä hotellivarauksia, koska silloin voi edetä juuri omien toiveiden mukaisesti – ilman rajoituksia.

- Kartat saa helposti ladattua offline-tilaan esimerkiksi Google Maps- tai Here WeGo-ohjelmiin. Offline-karttojen avulla pärjää hienosti. Muista myös autolaturi puhelinta varten, jotta tyhjä akku ei yllätä!

- Lapsiperheen matkaillessa, kannattaa turvaistuimet ostaa kaupasta. Vuokraliikkeiden turvaistuimet ovat pidemmillä vuokra-ajoilla sen verran kalliita, että ostaminen tulee halvemmaksi. Olemme antaneet turvaistuimet käytön jälkeen joskus toiselle lapsiperheelle, joka on vuokraamassa autoa, joskus taas lahjoitettu ne vuokrausfirman työntekijöille. Näin ollen saa samalla tehtyä vielä hyväntekeväisyyttä. Jos sopivia lahjoituskohteita ei ole sattunut kohdalle, olemme jättäneet turvaistuimet autoon palautuksen yhteydessä.

- Autolla kannattaa välillä harhautua pois suurimmilta teiltä ja nauttia paikallisten asuinalueista. Välillä olemme parkkeeranneet auton asuinalueella sopivaan paikkaan ja käyneet kävelyllä. Pääsee mukavasti tutustumaan paikallisten arkeen.

- Joskus kartta saattaa hämätä ja jotkut ajomatkat vaikuttavat lyhyiltä, vaikka eivät sitä ole. Kannattaa siis kurkkailla esimerkiksi Google mapsista jo ennakkoon välimatkojen todellisia pituuksia ja siihen käytettävää aikaa.

- Välillä on hyvä myös valita yhteyslautta, jos vaan mahdollista. Lauttoja olemme käyttäneet varsinkin itärannikolla.

- Varaa käteistä rahaa mahdollisia tietulleja varten.

- Shoppailua varten kannattaa hankkia outlet-alueiden alekupongit jo ennakkoon ilmaisilla VIP-jäsenyyksillä.

Taru Vihavainen on  kokenut USA-matkaaja ja SAYL:n jäsen.