SAYL:n ruokablogissa: Klassiset amerikkalaiset leivonnaiset

Cookie, brownie ja uudempi brookie
by Nelli Sauri, nelly's daily

Olen ollut aina heikkona amerikkalaisiin cookie-leivonnaisiin. En tiedä kuuman kahvin tai kylmän maitolasin seuraksi mitään parempaa kuin tuoreen, vielä hieman
lämpimän cookien.

Toinen klassikko, brownie, ei juuri tästä jää jälkeen.Ihanan suklainen ja kauan hyvänä säilyvä suklaabrownie pähkinöillä höystettynä on täydellinen yksinään eikä kaipaa lisukkeita, vaikka sitä usein tarjoillaankin suklaakastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa
– yhdistelmä, joka takaa sokeriöverit.

Näistä kahdesta herkusta on luotu myös hybridi: brookie. Brookiessa on brownie-pohja ja päällä cookie-taikinaa, siitä hauska nimi. Kun nämä kaksi ihanuutta yhdistää, voiko siitä
tulla muuta kuin taivaallisen hyvää? Kokeile, jos et usko…

Pekaanipähkinämaitosuklaa- cookiet 

5,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
225 g voita
1,75 dl sokeria
1,75 dl fariinisokeria
3 tippaa vaniljauutetta (tai ½ tl vaniljasokeria)
2 suurta munaa
1 dl pekaanipähkinöitä, pieneksi hakattuina
1,5 dl maitosuklaata, pieniksi paloiksi leikattuna

Sekoita jauhot, ruokasooda ja suola. Vatkaa voi ja sokerit erillisessä kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljauute tai -sokeri ja munat yksitellen. Sekoita tasaiseksi.

Lisää jauhoseos vähitellen taikinaan hyvin sekoittaen. Lisää pekaanipähkinät ja suklaapalat ja sekoita taikina tasaiseksi.

Ota ruokalusikalla taikinasta möykkyjä ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille hyvän välimatkan päähän toisistaan (cookiet leviävät uunissa). Suuret cookiet 2,5 rkl 3 x 3 kpl / uunipelti, pienet 1,5 rkl 4 x 4 kpl / uunipelti.

Paista 9–11 minuuttia 190 asteessa kunnes cookiet ovat levinneet ja niiden reunat alkavat saada kultaisen värin.

Huom! Cookien ei kuulu olla sisältä täysin kypsä. Yksikin minuutti saattaa olla liikaa ja kuivattaa leivonnaiset, joten ole valppaana uunin äärellä ja toimi kun cookien reunat näyttävät rapeilta!

Suklaabrowniet
200 g voita
200 g hyvää tummaa suklaata
1,25 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kaakaojauhetta
50 g valkoista suklaata, paloiksi leikattuna
50 g maitosuklaata, paloiksi leikattuna
1 dl saksanpähkinöitä, pieneksi hakattuina
¼ tl suolaa
3 munaa
2,25 dl sokeria

Sulata voi ja tumma suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä.
Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja suola keskenään erillisessä kulhossa.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos nuolijalla nostellen. Lisää jauhoseos sihdin läpi. Lisää suklaa- ja pähkinäpalat. Levitä taikina voipaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen kakkuvuokaan (n. 20 cm x 20 cm) ja paista 180 asteessa 25 minuuttia.

(Huom: Jos käytät suurempaa vuokaa, tulee browniesta ohuempi ja paistoaika on siten lyhyempi). Kokeile taikinaa tikulla; jos brownietaikina on vielä löysää keskeltä, paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmioiksi.

Brookie
Ainekset kokonaiseen suklaabrownieen (ks. Suklaabrowniet)

Puolitettu cookie-ohje ilman pähkinöitä:
2,75 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
110 g voita
0,9 dl sokeria
0,9 dl fariinisokeria
1,5 tippaa vaniljauutetta (tai 1/4 tl vaniljasokeria)
2 suurta munaa
1,5 dl tummaa suklaata, paloiksi leikattuna

Valmista cookie-taikina valmiiksi.

Valmista suklaabrowietaikina ohjeen mukaan ja laita se uunivuokaan, mutta paista sitä vain 15 minuuttia 190 asteessa. Ota uunista.

Pudottele cookie-taikinaa brownien päälle ruokalusikalla möykyiksi (jätä leviämisvaraa)
ja laita se uudelleen uuniin.

Tarkkaile cookie-kerrosta; kun sen on levinnyt ja muuttuu reunoilta kultaiseksi,
ota brookie uunista. Jäähdytä ja leikkaa palasiksi.