SAYL:n ruokablogissa: Comfort foods – talviset lohturuoat

Comfort foods - talviset lohturuoat
by Nelli Sauri, nelly's daily

Pakkasen paukkuessa vatsa vaatii lämmintä ja tuhtia ravintoa – ja sitähän Amerikasta löytyy. Meat loaf eli suomalaisittain lihamureke on helppotekoinen ja varma valinta, joka taipuu sekä lämpimäksi pääruoaksi että kylmänä herkulliseksi hiihtoretken eväsleiväksi suolakurkun ja juuston kanssa. Suolaisen murekkeen lisukkeeksi ja ruokapöydän kaunistukseksi valmistin perinteisesti hyvinkin makeasta sweet potato casserolesta suomalaiseen makuun sopivamman version.

Meat loaf – lihamureke

1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
10 cream crackeria
1 tl mustapippuria
1 tl raastettua sitruunankuorta
1/2 tl suolaa
2,5 tl Dijon-sinappia
700 g luomunaudan jauhelihaa
1 kananmuna
2 tuoretta rosmariinin oksaa
120 g savupekonia

Tarjoiluun: sitruuna lohkottuna

Laita uuni kuumenemaan niin kuumaksi kuin mahdollista.

Silppua ja kuullota sipuli oliiviöljyssä.

Murskaa cream crackerit, lisää mustapippuri, sitruunankuori, suola, sinappi, kuullotetut sipulit ja jauheliha. Vaivaa käsin sileäksi, lisää muna ja vaivaa lisää. Muovaile massa pitkulaiseksi palloksi, silota se oliiviöljyisin käsin ja aseta öljyttyyn uunivuokaan. Laita tulikuumaan uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista 30 minuuttia.

Ota mureke uunista, anna jäähtyä hetki foliolla peitettynä ja peitä se sitten tiukasti pekoniviipaleilla. Paista 250 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pekoni on saanut väriä.

Tarjoile rosmariinillä koristellulla tarjottimella sitruunalohkojen kera.

Meat loaf sandwich – murekeleipä

Hyvää tiivistä leipää, esim. ruislimppua
Voita
Viipale kylmää mureketta
Ohueksi leikattua suolakurkkua
Viipale voimakasta juustoa, esim. Gruyere

Leikkaa leivästä kaksi ohutta viipaletta, voitele ja täytä murekkeella, suolakurkulla ja juustolla. Pakkaa voipaperiin ja nauti talvisissa maisemissa reippailun päätteeksi.

 

Sweet potato casserole - bataattivuoka 

1 kg kuorittuja ja paloiteltuja bataatteja
1/2 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää
1/4 tl mustapippuria
2 rkl voita
1 dl täysmaitoa
Kourallinen pekaanipähkinöitä
Kourallinen murskattuja suolapretzeleitä
1 tl vaahterasiirappia tai fariinisokeria
1 tl voita

Keitä paloitellut bataatit suolatussa vedessä kypsäksi.

Samaan aikaan kun bataatit kiehuvat, laita kuumalle paistinpannulle 1 tl voita ja vaahterasiirappia ja anna sulaa. Lisää pekaanit ja murskatut pretzelit ja paista kevyesti pari minuuttia.

Kun bataatit ovat kypsiä, lisää niiden sekaan voi, muskottipähkinä, mustapippuri ja maito ja soseuta tasaiseksi.

Kaada sose voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle pekaani-pretzel-seos. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

 

Lisää USA-reseptejä nelly's daily-blogissa