Outi Hakola: Presidentti Trumpin ja median jännittyneet välit

Yhdysvaltalaisen valtamedian ja Donald Trumpin välit ovat olleet jo pitkään jännittyneitä. Trump on halunnut kontrolloida, mitä, miten ja mikä media saa kommentoida hänen toimiaan. Presidentti on monesti kieltäytynyt yhteistyöstä kansainvälisesti tunnetun valtamedian, kuten CNN:n tai New York Timesin kanssa ja hän on suosinut omien äänestäjiensä käyttämiä konservatiivimedioita, kuten FOXia, ja valeuutisten saralla kyseenalaista mainetta niittänyttä Breitbart Newsia.

Valtamedian uskottavuus
Viileä suhtautuminen moniin uutisorganisaatioihin ei ole sattumaa. Donald Trump tuli monelle amerikkalaiselle tunnetuksi The Apprentice -tositelevisio-ohjelman kautta, ja hän ymmärtää julkisuuskuvan vahvan roolin mielipiteiden luonnissa. Liberaalisti painottunutta valtamediaa Trump on syyttänyt epäreilusta käsittelystä, ja julkisuuskuvan hallinnassaan presidentti on tukeutunut jopa salaliittoteorioihin, joista tunnetuin esimerkki lienee vaihtoehtoiset tulkinnat virkaanastujaisyleisöjen määristä.

Trump on myös Twitter-tilinsä kautta suoraan puhutellut kannattajiaan ja pyrkinyt kyseenalaistamaan valtamedian uskottavuutta. Syytökset väärinkohtelusta ovat kohdistuneet myös televisiokomediaan. Jo vaalikampanjansa aikana Trump syytti muun muassa Saturday Night Livea ajojahdista ja erityisesti Alec Baldwinin impersonaatiot ärsyttävät presidenttiä. Ne luovat hänestä kuvan epäpätevänä ja heikkona hahmona, mikä on ristiriidassa Trumpin tavoitteleman vahvan johtajan mielikuvan kanssa.

Lisännyt tutkivaa journalismia
Komediaa vastaan hyökkääminen ei ole triviaalia. Etenkään nuoriso ei seuraa niinkään perinteistä uutismediaa, vaan tiedonlähteenä toimivat usein satiiriset ohjelmat. Viime vuosina koomikot ovat enenevästi osallistuneet poliittisesti. Koska he eivät edusta journalismia, heitä ei velvoita pyrkimys objektiivisuuteen. Esimerkiksi John Oliver on ohjelmassaan aktiivisesti aloittanut sosiaalisen median kampanjoita, muun muassa Presidentti Trumpia vastaan. Vastaavasti Trumpin kannattajilla on käynnissä kampanja Stephen Colbertin erottamiseksi tämän nimitettyä presidenttiä muun muassa "pricktatoriksi".

Vaikka koomikoiden ei tarvitse olla tasapuolisia, ovat aiemmat presidentit kunnioittaneet myös näitä instituutioita. Hyväntahtoinen suhtautuminen on tulkittu kyvykkyytenä vastaanottaa kritiikkiä. Trump onkin monella tavalla rikkonut olemassa olevia mediakäytänteitä. Hän jätti myös tulematta Valkoisen Talon kirjeenvaihtajien illalliselle, ja järjesti sen sijaan tilaisuuden omille kannattajilleen.

Nämä seikat osoittavat, miten Trump panostaa omiin viestintäkanaviinsa ja kannattajiinsa, ja haluaa minimoida valtamedian vaikutusta julkisuuskuvaansa.

Trumpin asenne on puolestaan innoittanut mediaa kriittisempään otteeseen hallintoa kohtaan, ja lisännyt tutkivaa journalismia ja poliittista raportointia. Samalla esimerkiksi New York Timesin tilaajamäärä on kasvussa. Tietyllä tavalla Trump on pahinta ja parasta mitä Yhdysvaltain medialle voi tapahtua.

Outi Hakola, FT, dosentti, työskentelee Pohjois-Amerikan tutkimuksen yliopistonlehtorina Alue- ja kulttuurintutkimuksen oppiaineessa. Hänen tutkimusintressinsä kohdistuvat Yhdysvaltain mediaan ja populaarikulttuuriin.