Monia tapoja viettää amerikkalaista pääsiäistä

Pääsiäinen ei ole Yhdysvalloissa kansallinen pyhäpäivä, vaikka joissain osavaltioissa (CT, DE, HI, IN, KY, LA, NJ, NC, ND, TN)  pitkäperjantai on vapaapäivä. Pääsiäinen kuitenkin näkyy katukuvassa ja varsinkin kaupoissa, joissa hyllyt notkuvat pupuja ja suklaisia pääsiäismunia.

Pääsiäiskoristelut ovat osa valmistautumista. Pihojen koristelu ei ole yhtä näyttävää kuin jouluna, mutta pääsiäiskransseja voi nähdä ovissa ja pihoilla saattaa olla pääsiäisaiheinen banneri tai muuta aiheeseen kuuluvaa rekvisiittaa.

Pääsiäisenä koristellaan myös usein pääsiäispuu, joka voi olla oksista rakennettu kimppu. Oksat koristellaan pääsiäismunilla ja pupuilla. Olen nähnyt myös kuusia, jotka on koristeltu pääsiäisaiheisesti.

Protestanttisissa kirkoissa pääsiäinen on vuoden keskeisin juhla. Traditiot eroavat hiukan kirkkokunnittain. Luterilaiset, roomalaiskatoliset, anglikaanit sekä ortodoksit viettävät yleensä pääsiäisyön messua. Pääsiäisaamun, ylösnousemuksen juhlaa, vietetään usein ulkona, esimerkiksi puistossa tai vaikka rannalla auringonnousun aikaan.

Kirkoissa on usein myös lapsille suunnattu leikkimielinen pääsiäismunien etsintäkilpailu. Suklaamunia piilotetaan pitkin pihamaata ja lapset keräävät niitä koreihin. Myös useat museot, kirjastot tai vastaavat organisaatiot järjestävät pääsiäistapahtumia.

Kun kristityt juhlivat pääsiäisenä Kristuksen ylösnousemista, juutalaiset juhlivat vapautumista Egyptin orjuudesta. Juutalaisten pääsiäinen kestää seitsemän päivää, mutta nämä eivät ole myöskään virallisia pyhäpäiviä. Tosin jotkut uskonnolliset juutalaiset voivat pitää kauppojaan kiinni näinä pyhinä, aivan kuten kristityt kauppiaatkin saattavat pitää kauppansa suljettuina.

Amerikkalaiseen pääsiäisen ruokatraditioihin kuuluu usein kinkku tai lammas. Amerikassa kinkusta on tullut pääsiäisen traditio. Ennen jääkaappien aikaa kesän viimeiset porsaat teurastettiin syksyllä ja sitten vasta keväällä, paastonajan jälkeen talven karja oli valmiina teurastettavaksi. Tästä syystä pääsiäisenä syödään kinkkua. Juutalaiseen traditioon kuuluu pääsiäislammas ja happamaton leipä.

Ei uskonnolliselle ihmiselle pääsiäisviikonloppu on usein vain viikonloppu eikä se näy tavallisessa arjessa tai työpaikoilla mitenkään.

Lue lisää uskonnollisuudesta amerikkalaisessa arjesta 26.5. ilmestyvästä Suomi-USA:sta.

Teksti: Lena Hartikainen, kuva: Istock by Getty Images