ESTA-maahantulolomake

matkailuYhdysvallat otti käyttöön tammikuussa 2009 sähköisen ESTA- maahantulolomakkeen (Electronic System for Travel Authorization, joka korvaa lentokoneessa täytetyn paperisen maahantulolomakkeen.

Kaikkien viisumivapausmaiden kansalaiset (joihin myös Suomi kuuluu), jotka matkustavat Yhdysvaltoihin lyhyelle liike- tai turistimatkalle (=alle 90vrk), joutuvat anomaan ESTA-luvan ennen kuin voivat nousta Yhdysvaltoihin menevälle lennolle tai laivaan. Myös lapset iästä riippumatta, ja huolimatta siitä matkustavatko yksin tai huoltajansa kanssa, tarvitsevat oman ESTA-luvan.

Lomake koskee myös Yhdysvaltojen kautta matkustavia matkustajia, joilla on pelkkä koneenvaihto Yhdysvalloissa. Lomakkeesta liikkuu erilaisia huijausversioita Internetissä.

Henkilöt, joilla on voimassaoleva viisumi Yhdysvaltoihin, käyttävät viisumia, jos matkan tarkoitus ei ole muuttunut viisumin myöntämisen jälkeen. Viisumilla matkustavat henkilöt eivät tarvitse ESTA-matkustuslupaa.

Kuinka matkustuslupaa anotaan?
ESTA-luvan voi anoa ainoastaan nettiosoitteesta https://esta.cbp.dhs.gov Vastaa suomenkielisiin kysymyksiin annettujen ohjeiden mukaisesti ja lähetä sähköinen hakemuksesi käsiteltäväksi. Luvan hakeminen muuttui maksulliseksi 8.9.2010, 14 dollarin maksun voi maksaa luottokortilla.

Kauanko ennen matkaa ESTA-matkustuslupaa on anottava?
DHS (Department of Homeland Security) suosittelee, että ESTA-matkustuslupaa anotaan viimeistään 72 tuntia ennen matkan alkamista. Anomuksen voi kuitenkin jättää milloin tahansa ennen Yhdysvaltoihin suunniteltua viisumivapaata matkaa.

Suurimman osan kohdalla ESTA-järjestelmä antaa lähes välittömän vastauksen onko matkustaja oikeutettu käyttämään viisumivapausohjelmaa matkustaessaan Yhdysvaltoihin. Vaihtoehtoisia vastauksia on kolme: Anomus Hyväksytty, Anomus Kesken tai Anomus Hylätty. Matkustajat, joiden anomus hylätään, ohjataan anomaan viisumia ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoja ESTA-matkustusluvasta ja viisumiasioista löytyy Yhdysvaltain suurlähetystön nettisivuilta: http://finland.usembassy.gov/visas.html